Kjøp av inline skøyter
Når du er på jakt etter rollerblades til trening, bør du være oppmerksom på tre ting: Du skal velge ca. en størrelse større enn dine vanlige sko, ha et øye for hjulstørrelsen, og vurdere om du ønsker en myk eller hard støvel.
Se videoen her, hvor vi raskt og tydelig leder deg gjennom det viktigste du bør vite før ditt første kjøp.
Fitness inline skøyter er egnet for både trening og hygge. De er preget av å ha en god passform og komfort, de er pustende og deilig å ha på, slik at du kan kjøre uten ubehag. De kan brukes av alle aldre - barn og eldre.
Fitness rollerblades - for de sunne og sosiale
Fitness rollerblades er en morsom måte å forbrenne kalorier mens du får frisk luft i lungene. Så er det en åpenbar sosial aktivitet å gjøre med familie, venner eller kjæreste.
Mange leger anbefaler også at du kjører på fitness rulleskøyter som et alternativ til løping, hvis du har problemer med knærne. Når du ruller, kjører du nemlig med lange, jevne bevegelser, noe som er mer skånsom for leddene enn de sjokk man opplever under løping. Du kan ogås fortsatt få muligheten til å nyte en frisk tur i naturen.
Fitness rulleskøyter er tilgjengelig i mange forskjellige modeller og designs, så det er noe for enhver smak.
Hjul til fitness inline skøyter
Hjulstørrelse
Valget av hjulstørrelse avhenger av hvor langt du vil kjøre.
- For lengre avstander (f.eks. Maraton eller normal trening) bør bruke større hjul. Du vil lett kunne holde oppe tempo og bruke mindre energi. Vi anbefaler en hjulstørrelse på 90-100 mm i diameter eller til og med 110 mm.
- For kortere avstander (f.eks. Bykjøring) bør du bruke mindre hjul. Det gjør skøytene mer manøvrerbare, noe som gjør det enkelt å stoppe og snu. Vi anbefaler en hjulstørrelse på 80-84 mm.
Hjulhardhet
Hardheten av hjulet kalles durometer og merket med bokstaven A. For fitness rulleskøyter er den ideelle hardhet 78-85A.
- Jo lavere A-nummer, jo mykere hjul.
- Jo høyere A-nummer, jo hardere hjul.
Hjulhardhet påvirker hjulets evne til å absorbere støt, lengre levetid, veigrep og hastighet.
- Jo mykere hjul, desto bedre grep og støtabsorbering, men kortere levetid og lavere hastighet.
- Jo hardere hjul, desto lengre levetid og høyere hastighet kan du oppnå, men mindre grep og støtabsorbering.
Les vår guide Hjul - forstå begrepene hvis du vil vite mer om rulleskøytehjul.
Kulelager
For å sikre at dine rollerblades kjører optimalt, er det viktig at du behandler kulelagrene godt. Det vil si:
- Unngå vann og fuktighet generelt.
- Unngå sand og skitt.
Kulelager er en del som sitter inne i hjulet og påvirker hjulets evne til å dreie rundt. På SkatePro spesifiserer vi typiske kulelagrene etter skalaen ABEC som definerer et kulelagers presisjon.
- Jo høyere ABEC-tallet er, jo høyere presisjon og mindre rullemotstand - det betyr at du lettere kan holde oppe tempo og dermed rulle lettere.
Vi anbefaler at du kjøper fra et anerkjent merke i stedet for å fokusere kun på ABEC-tallet. Kvaliteten på et kulelager avgjøres nemlig ikke av ABEC-tallet, men av en rekke ulike faktorer. Et ABEC-5 kulelager fra et merke kan derfor være et bedre valg enn ABEC-7 kulelager fra et annet merke. Hvis du ønsker å nerde ut mer om kulelager, kan du lese vår guide Kjøp av kulelager for mer info.
Støvler og innerstøvler
Soft boot vs. Hard boot
Enten du velger en myk eller hard støvel er en smakssak.
- En myk støvel/skall er vanligvis veldig komfortabel og godt ventilert.
- En hard støvel/skall er ofte mer stabil og gir bedre kontroll.
Innerstøvler / Liners
For noen inline skøyter, kan du kjøpe en separat innerstøvel - også kalt liner - for å gjøre støvelen mer behagelig. Men med fitness rulleskøyter hører innerstøvelen nesten alltid med støvelen - det henger også med høy komfort, som fitness rulleskøyter er kjent for. Du vanligvis har derfor ikke behov for å kjøpe en ekstra liner.
Dame og Herre rulleskøyter
Fitness rulleskøyter blir ofte delt inn i kvinnelige og mannlige modeller, men det er vanligvis ingen umiddelbar forskjell annet enn den visuelle design av skøytene. Det er likevel visse merker som har designet modeller, som er noe mer spesifikt egnet for enten dame eller herre føtter. Førhør deg gjerne hvis du ønsker å velge modeller fra det motsatte kjønn.
Størrelse / Passform
- Les alltid størrelsesguiden på de enkelte produktsidene, hvis det er tilgjengelig.
- Velg ca. en størrelse større enn din vanlige skostørrelse, med mindre annet er spesifisert i størrelsesguiden eller i produktbeskrivelsen.
- Prøv rollerblades på i ca. 10-15 min. Kjør kun innendørs i tilfelle du må bytte dem til en annen størrelse eller modell.
Du må være i stand til å bevege dine tær litt. Du skal ikke ramme nesen/snuten av skøyten. Hvis rulleskøytene klemmer helt fra starten, vil du oppleve mye gnaging når du kjører lenge i dem. Vær imidlertid oppmerksom på at støvlene vil gi seg litt etter tid, og hvis du har en myk støvel (soft boot), vil de gi seg mer enn for eksempel en hard støvel (hard boot).
Det er en tendens at folk med smale føtter ofte er tiltrukket av de spesifikke modeller som K2 inline rulleskøyter, som sitter litt strammere rundt foten. Andre merker som Rollerblade og Powerslide er ofte foretrukket av folk med bredere føtter.
Siden passform er veldig individuelt, og føtter varierer fra person til person, kan du aldri være 100% sikker på at de sitter som støpt. Derfor må du, akkurat som med vanlige sko prøve og feile før du finner den riktige - husk å bruke de angitte størrelsesguider - de tar deg en lang vei.
Klemmekanismen
Trenings rollerblades har ofte en lukkemekanisme som består av både spenner og lisser. Noen modeller har imidlertid en spesiell wire-spennesystem. Disse består av en roterende skive som hurtigog automatisk snøres spennene når du dreier på skiven. Spennene er langt raskere enn alminnelige lisser, og det er lettere å oppnå den samme passform gang på gang. Med snøring vil du være i stand til å spenne støvelen forskjellig langs foten.
Enten du velger det ene eller det andre lukkesystemet er til syvende og sist et spørsmål om personlig preferanse. Det viktigste er at du velger et par rollerblades med et lukkesystem som gir den riktige passform for deg, og gir deg optimal kontroll.
Bremse
De fleste inline rulleskøyter til trening er for-montert med en brems. Du kan ofte fjerne den og flytte den over til den andre foten, hvis du foretrekker å bremse med den andre foten. Siden bremseklossene er en slitedel, vil de etterhvert bli oppbrukt. Derfor anbefaler vi at du kjøper et ekstra par fra starten. Så har du alltid tilgang på noen, og du mangler ikke en brems hvis modellen f.eks. blir utsolgt. Anerkjente merker leverer derimot bremser for samme modell i en lang tid (f.eks. K2, Rollerblade, Fila).
Ramme
Bladet på fitness rollerblades består ofte av en aluminium ramme som er stivere, mer stabil, og gir derfor bedre kraftoverførsel sammenlignet med en nylon/kompositt ramme. Hvis det er viktig for deg å kutte sekunder på din tid når du løper konkurranse, bør du velge en alu.ramme. Hvis du vil derimot kun bruker dine rulleskøyter for generell trening og hyggeturer, spiller det ingen rolle hva du velger.
Beskyttelsesutstyr
Vi anbefaler alltid at du bruker godkjent beskyttelsesutstyr. Derfor kan du finne utstyr som er sertifisert i henhold til EN 1078 standarder på SkatePro sine hjemmesider. I de fleste tilfeller er de også testet av skatere og laget for skatere.
Som et minimum anbefaler vi at du bruker en skate hjelm som gir den ekstra beskyttelse for bakhodet og håndleddsbeskyttere siden man ofte tar seg i mot med hendene skulle man falle.
Husk at utstyret ikke bare beskytter deg, men det gir deg også mer trygghet, slik at du får mot til å prøve mer og dermed vil kunne lære å kjøre på rulleskøyter raskere. Hvis du skulle falle, gjør det ikke på langt nær så vondt!
Se vårt brede utvalg av rollerblades
Kontakt oss for ytterligere råd hvis du fortsatt har spørsmål. Vår kundesupport er alltid klar til å hjelpe deg :-)