Kjøp av ski for de viderekommende
Hvis du har stått på ski en stund nå, og nå ønsker ski mer passende for ditt ferdighetsnivå, vel, da er denne guiden midt i blinken for deg. Den skal i alle fall gjøre sitt beste for å peke deg i riktig retning. Ettersom du nå ikke lenger er en nybegynner, og din selvtillit er tatt en god del hakk opp - da trenger du også ski som kan holde følge med deg, altså mer respons for mer videreutvikling.
Det finnes et bredt utvalg av ski der ute, og de kommer i mange forskjellige former og størrelser. Til å begynne med, vil valg av den beste skitypen og ideell lengde begrense alternativene ganske så mye.
Ytterligere detaljer som bredde , svingradius og forskjellige skiprofiler vil gi deg en enda bedre forståelse av hvordan du finner skiene som er midt i blinken for nettopp deg. Vårt mål er å veilede deg til å finne de perfekte skiene for din stil og dine preferanser, slik at du bare kan storkose deg på skiferien.
Hvis ski er helt nytt for deg, og du enda er på et nybegynnernivå - har vi laget en egen guide for nettopp deg også. Ta en titt på vår Skiguide for Nybegynnere for mer informasjon.
ALL-MOUNTAIN SKI : DE BESTE OG MEST ALLSIDIGE SKIENE
All-mountain ski er midt i blinken for dere som liker en god blanding av on-piste & off-piste. Skiene er fortsatt best og mest passende for on-piste, men vil tilby den ekstra egenskapen av å kunne håndtere en noe mykere snø utenfor de preparerte skiløypene i anlegget. Så du kan nyte skikjøring hele dagen lang - uten å bekymre deg for at kvaliteten på snøen skal sette en demper på kjøreturen din. Selv om de er glimrende for alle de ulike snøforholdene, er de ikke nødvendigvis de alle beste skiene i gamet for ett spesifikt terreng eller en spesifikk type snø. En annen ting som er typisk for All-mountain ski, er deres rocker-tupp i fronten av skiene som går oppover fra snøen. Dette gjør at skiene kan svinge enkelt og håndtere humpete forhold. Hvis du kun skal ha et skipar for alt, da er disse nettopp hva du trenger.
Når du skal velge All-mountain ski:
Det er et bredt utvalg av All-mountain ski, og deres ytelse under forskjellige snøforhold kan variere. En av de viktigste egenskapene til skiene, som forøvrig også kan hjelpe deg med å kutte ned på det store tilgjengelige utvalget er skienes midjebredde. Midjebredden på All-mountain ski varierer vanligvis fra 80 - 100 mm. Ski med smalere bredde vil gjøre det bedre på de preparerte skiløypene (on-piste), mens de med større og større bredde vil gjøre det bedre utenfor løypene (off-piste). Så hvis du hovedsakelig holder deg i skianlegget og de preparerte løypene - men også liker deg utenfor løypene i blant, da er best å velge ski med en midjebredde på nærmere 80 mm. Men hvis du er typen som liker svært godt å kjøre i den deilige puddersnøen, da er det nok best å velge ski med en midjebredde på nærmere 100 mm.
Kjøp deg All-mountain ski her!
ON-PISTE SKI : DE BESTE SKIENE FOR CARVING I SKIANLEGGETS BAKKER
Hvis du liker å tilbringe mesteparten av skitiden din i alpinanleggets preparerte skiløyper og virkelig fokusere på teknikken din, da vil et par on-piste ski passe best for deg. Skiene er designet med en smal midje fra 68 - 80 mm og en camber-profil. Dette gjør at skiene kan ta tak i den faste overflaten av snøen og gi deg god kontroll.
Når du skal velge On-piste ski
Bruker du mesteparten av tiden i skianleggets preparerte løyper, vil du vanligvis utvikle en en typiske svingemanøvrer. Å velge ski som har en svingradius matchende til din stil, vil hjelpe deg til å få absolutt mest mulig ut av dem. Svingeradiusen på on-piste ski er vanligvis på mellom 13 og 17 meter. De mindre tallene tillater mer kort og skarpe svinger, men de store tallene betyr altså noe lengre. Det brede utvalget av on-piste ski som er tilgjengelig der ute, er viktig å være klar over - så husk å søk etter passende ski for ditt ferdighetsnivå. Nybegynnerskiene vil ofte være mer tilgivende og stive enn f.eks. ski for ekspertnivå.
Når det gjelder On-piste ski kan du også finne high-end Race Ski som er svært velkjente for å være veldig stive samt ytelsesorienterte. Slalom Race Ski (SL) vil ha en veldig liten svingradius på rundt 10-13 meter, mens Giant Slalom Race Ski (GS) har en veldig stor svingradius på 22 meter og mer, noe som skaper bedre stabilitet.
PARKSKI / TWINTIPSKI : DE BESTE SKIENE FOR TRIKSING
Parkski / Twintip-ski er midt i blinken for dere som ønsker å tilbringer mer tid i skinanleggets snowpark for å trene på hopp, boxes og half-pipes. Hovedtrekket er twintip-profilen der skiene hever seg kraftig i begge ender. Dette gjør at skikjørerne kan ta av / lande baklengs uten at skienes tail fanger snø slik at man faller. Bindinger er vanligvis påmontert nær midten av skiene for å skape en jevn og god vektfordeling når man spinner og hopper rundt forbi.
Når man skal velge Parkski:
Når det gjelder å velge de perfekte parkskiene for nettopp deg, er det lurt å vite hvilke triks du mest sannsynligvis kommer til å gjøre. Hvis du liker ideén om å ha det gøy og hovedsakelig fokusere på å utføre triks på boxes og rails, da bør du gå for parkski som har bredere midjebredde på rundt 85 mm til 105 mm - noe som gir deg bedre stabilitet. Disse vil vanligvis også være ganske myke og fleksible. Hvis du mer gira på fart og større hopp, trenger du smalere parkski som er i området 80-95 mm i midjebredden. Disse vil også være langt stivere for bedre stabiliteten din når du kjører fort eller lander et stort hopp.
OFF-PISTE SKI : DE BESTE SKIENE FOR PUDDERSNØ
Off-piste ski (også kjent som Freeride / Backcountry) er for skifolket som liker seg best utenfor skianleggets preparerte løyper i puddersnøen. Den brede bredden på mellom 90 - 120 mm, sammen med deres tip rocker, hjelper skiene å flyte på toppen av snøen og gjør det lettere å svinge. Selv om skiteknikk i dyp snø er veldig forskjellig fra on-piste skikjøring, er det lurt å mye erfaring med on-piste i skianleggets preparerte løyper før man begynner med off-piste. Vi anbefaler også at du tar sikkerheten på alvor og kjøper deg sikkerhetsutstyr mot snøskred.
Når man skal velge Off-piste ski:
Når det gjelder valg av off-piste ski, er det mye å velge mellom - men dette kan kuttes ned på ved å velge din optimale midjebredde for nettopp din skistil. Off-piste ski med en større midjebredde (100 mm og over) vil sørge for å holde deg på toppen av snøen og spare deg for energi. Brede ski vil derfor være midt i blinken for dere som digger puddersnø. Disse skiene er ikke passende for on-piste skikjøring i skianleggets preparerte løyper - da er nemlig vanskelige å kontrollere oppå hardpakket snø, mht. mangelen på grepsegenskaper. Så hvis du lener deg mot litt mer allsidighet, altså at du digger den myke puddersnøen, men ønsker fortsatt noe av den manøvreringsevnen, da vil ski med en midjebredde på rundt 90-100 mm være et bedre valg. Dette er ski du spesielt vil digge hvis du liker å kjøre i skogen rett utenfor de preparerte løypene. Kort og greit, jo bredere skiene er, desto bedre vil de flyte på puddersnøen - men da altså også mindre egenskaper for carving på hardpakket snø.
TOPPTURSKI : PERFEKT FOR FJELLTUR UTI NATUREN
Toppturski er for skifolket med stor eventyrlyst for å utforske mulighetene for off-piste skikjøring godt utenfor alpinanlegget, uti fjell og villmark. Og slike eventyr i fjell og villmark, krever selvsagt også at man må har nødvendig utstyr som bindinger og skifeller til klatreturen opp fjellet - før du kan kose deg på veien ned. Bredden på skiene kan variere fra middels til høy (80 mm - 120 mm) - og de er lette i design og gjør klatreturen enklere. Denne type skikjøring passer best for eksperter. Og for all del, snøskredutstyr er absolutt helt nødvendig for deg som har planer om å ha toppturski på beina.
Når man skal velge Toppturski
Før du velger dine toppturski, er det viktig at du tenker over hvilken type skikjører du er, uphill eller downhill? Toppturski som er mer orientert for turen ned (downhill), og brukes hovedsakelig for den urørte puddersnøen, vil vanligvis være lengre i størrelsen (ikke mer enn 10 cm av kroppslengden). Og for å flyte bedre på toppen av snøen, er skiene vanligvis også bredere i deres midjebredde (95 mm og oppover). Når det gjelder toppturski mer orientert på turen opp (uphill), vil disse skiene vanligvis være så kort som mulig for å holde vekten nede - typisk opp til haken i lengden, samt smalere midjebredde (95 mm og ned).
Velg riktig skilengde
Lengden på ski skal hovedsakelig være en refleksjon av høyde, ferdighetsnivå og den type skikjøring du ønsker å gjøre.
De fleste ski kommer i 4 eller 5 størrelser, slik at du kan velge den størrelsen som er nærmest din anbefalte lengde fra størrelsesguiden (3 cm lengre eller kortere enn tallet er ikke noe problem).
Vekt og skistil kan være sekundære faktorer som du kan bruke til å bestemme den beste skilengden. Hvis vekten din er betydelig lettere eller tyngre enn den gjennomsnittlige personen, kan du velge kortere eller lengre ski. Kortere ski for folk som veier mindre, og lengre ski for tyngre folk som veier noe mer. Og for de mer aggressive / raske skikjørerne vil lengre ski forbedre stabiliteten, mens for skikjørere som foretrekker å ta det litt mer stødig og forsiktig, vil kortere ski maksimere manøvreringsevnen.
Bildet illustrerer skilengden for en person med et mellomnivå
All-mountain / On-piste ski |
Twintip / Park ski |
(Freeride/Backcountry) Off-piste ski |
|
Førstegangsbruker | din høyde -20 cm | -10 cm | -5 cm |
Nybegynner | din høyde -15 cm | -10 cm | -5 cm |
Mellomnivå | høyden din -10 cm | -5 cm | din høyde |
Viderekommende | din høyde -5 cm | din høyde | din høyde |
Ekspert | din høyde | din høyde | 5 cm |
Ski med eller uten bindinger
Det er ingen tvil om at bindinger er en viktig del av skiene dine. Ikke bare vil de holde deg festet fast til selve skiene, men de vil spille en rolle mht. sikkerhet.
Vanligvis kommer alle On-piste ski og de aller fleste All-mountain ski allerede med bindinger påmontert. Så med disse skiene trenger du ikke å bekymre deg over stresset med å finne riktige bindinger, ettersom de matcher ferdighetsnivået for de valgte skiene. Ski som kommer med bindinger er enklere å justere i størrelsen også, noe som kommer godt med hvis du leier ski - eller låne bort dine egne til familie/venner.
Ski som kommer uten bindinger, krever altså at man kjøper bindinger separat - noe som gir deg muligheten til å selv velge kompatible bindinger etter egen preferanse samt deres plassering på skiene. Dette er spesielt praktisk for deg som sitter på mye erfaring innen Freeride eller Park. Mer informasjon finner du i vår guide til kjøp av alpinski.
Midjebredde
Sammen med lengde, kan skienes midjebredde spille en kjempestor rolle på ytelsen som leveres - så midjebredden er med andre ord svært viktig. Skienes midjebredde finner man på den smaleste delen, og er avstanden målt fra kant til kant i millimeter.
Tallet som beskriver breddemålingen, er alltid inkludert med skienes spesifikasjoner, altså der hvor du finner; Tip - Waist - Tail (Tupp - Midje - Hale). Skienes midjebredde er alltid tallet du finner i midten,
for eksempel: 141 / 108 / 124 mm)
Ski som har smale midjer er vanligvis lettere å svinge med ettersom sikk-sakking fra kant til kant går raskere. Trykket og vekten fra skikjøreren er altså mer konsentrert over et smalere område - som resulterer i et bedre grep på snøen. Ski med en større midjebredde har større overflate, noe som bedrer flyteegenskapene i puddersnøen. De gir også god stabilitet når du kjører over humpete eller ulendt terreng.
Svingradius
For å si det helt enkelt, vil skiradiusen avgjøre hvor lett skiene svinger. Denne informasjonen vises vanligvis under spesifikasjonene til de enkelte skimodellene.
Det er ikke noe universelt svar på hvilken svingradius som er best, da dette virkelig avhenger av hvilken stil og hvilken type ski du foretrekker. Svingradiusen kan deles inn i 3 kategorier - liten, middels og stor.
Liten svingradius er noe som er typisk på on-piste ski, altså vanligvis en radius på 14 meter og mindre. De er midt i blinken for skikjøring på den preparerte snøen i skianlegget og for de som foretrekker carving med korte og raske svinger.
Middels svingradius finner man hovedsakelig på All-mountain ski. Svingradiusen vil ligge på mellom 15-18 meter, noe som er glimrende for de som liker en god blanding av on-piste & off-piste.
Stor svingradius finner man på Freeride-ski, og vil varierer fra 19 meter og mer. Ski med stor radius vil være veldig stabile når du kjører i dyp snø eller under høy fart - altså, midt i blinken for den aggressive skikjøreren.
Skiprofiler - Rocker og Camber
CAMBER
Ski med camber har en bue som går langs mesteparten av skiene, noe som får midtdelen til å stige opp fra snøen. Denne formen øker trykket ved tip og tail, noe som optimaliserer kantegenskapene. Camber finner man på de aller fleste On-piste ski samt All-mountain og Freeride-ski.
ROCKER / REVERSE CAMBER
Ski med rocker har alltid en skikurve oppover på tuppen (tip) av skiene, eller både foran og bak (tip & tail). Rocker øker evnen til å flyte oppå dyp snø og gjør det veldig enkelt å komme inn og ut av svinger. Finnes på nesten alle typer ski, med noen unntak innenfor on-piste ski.
FULL ROCKER
Denne profilen tar sikte på å utmerke seg i puddersnø - samt gjøre det lettere å svinge. Tilgivende og føles generelt sett kortere i lengden enn hva som faktisk er realiteten, noe som skyldes at både skienes tip og tail, ikke er i kontakt med snøen.
TIP ROCKER
Sørger for en fin balanse mellom god manøvrerbarhet og effektiv kantgrep. Kommer med camber formet langs mesteparten av skiene, noe som optimaliserer din kontroll. Skienes tip rocker gir den gode lekenheten til å være kreativ og effektiv i puddersnøen.
TIP OG TAIL ROCKER
Denne blandingen av rocker med camber er en veldig populær profil pga. dens allsidighet. Tip og Tail Rocker betyr at den vil utmerke seg svært godt i puddersnøen - men den har også den ekstra fordelen med camber for å forbedre All-mountain-evnen. Når det gjelder on-piste, vil det føles litt for kort i lengden med Tip og Tail Rocker.
TWINTIP
Med hevet tip og tail, kan du enkelt kjøre ski baklengs, hoppe, lande baklengs, og generelt sett storkose deg med lekende ski. Bindingene er vanligvis montert nær midten av skiene for bedre godfølelse og balanse ved triksing.