Vintervåtdrakter og vinterbading
Enten du er interessert i vintersurfing eller vinterbading, har du sannsynligvis landet på denne siden fordi du ønsker å gå på stranden i lavsesongen når vannet er kaldt. Vinteren er den perfekte tiden for å surfe fordi surfestedene er mindre overfylte. Samtidig kan selve handlingen med nedsenking i kaldt vann gi deg et perfekt adrenalinrush. Denne guiden er ment for deg som ønsker å få mest mulig ut av vinteren ved å omfavne det kaldere vannet.
Vi tilbyr et betydelig utvalg av våtdrakter til vintersesongen og annet fantastisk neoprenutstyr for isbading og surfing. Gå direkte til vårt komplette utvalg av våtdrakter og neoprentilbehør, eller hent inspirasjon fra denne guiden.
Vi starter med guiden til vintervåtdrakter, men hopp gjerne rett til avsnittet om vinterbading.
Våtdrakt vinter – Hva er den beste vintervåtdrakten for surfing?
En tykk vintervåtdrakt er din beste venn når temperaturen synker og vannet blir kaldt. Vintervåtdrakter gir passende mengde isolasjon for å holde deg komfortabel mens du driver med dine aktiviteter. Hvis du har en skikkelig våtdrakt for vintersurfing og bølgene er gode, hvorfor gå glipp av muligheten til å gjøre det du elsker mest?
Å velge den beste vintervåtdrakten er avgjørende hvis du ønsker å holde deg komfortabel og trygg i det kalde vannet, og vi vil veldig gjerne hjelpe deg på vei! Enten du leter etter en vintervåtdrakt for vintersurfing, vinterkitesurfing, paddleboarding eller wakeboarding - bare følg våre enkle råd for å gjøre surfesesongen litt lengre.
Du kan fortsette å lese denne guiden for å finne flere gode råd, men du kan også gå rett til vårt spesialutvalg av vintervåtdrakter.
våtdrakt til vintersesongen - TYKKELSE OG DESIGN
Når du velger en våtdrakt for vinteren, er det noen få egenskaper som spiller en viktig rolle. Det kommer nok ikke som en overraskelse at tykkelsen på neoprenmaterialet er viktig: Jo tykkere våtdrakt, jo bedre isolasjon.
Typisk er tykkelsen på en våtdrakt angitt med to tall: det første tallet angir hvor tykt neoprenet er i torsoområdet, og det andre tallet angir neoprentykkelsen i armer og ben. Den optimale tykkelsen på en vintervåtdrakt bestemmes av temperaturen på vannet. Her er en rask referansetabell for neoprentykkelse og vanntemperatur:
Vanntemperatur °C | Vanntemperatur °F | Neopren-tykkelse |
19 °C - 25 °C | 66 °F - 77 °F | 1-2 mm |
14 °C - 18 °C | 57 °F - 64 °F | 3 mm |
10 °C - 14 °C | 50 °F - 57 °F | 4 mm |
5 °C - 10 °C | 41 °F - 50 °F | 5 mm |
< 5 °C | < 77 °F | 6 mm |
I tillegg til tykkelsen er det også en del andre ting som er verdt å holde øye med når du skal velge vintervåtdrakt. Når du ser på forskjellige modeller av våtdrakter for vinterbruk, er det en god idé å vurdere følgende:
- Materiale: Mange produsenter bruker spesifikke teknologier for å forbedre varmeegenskapene til våtdraktene deres. En måte å gjøre dette på er å legge til en skumkjerne til neoprenen. Når du har funnet en modell med riktig tykkelse, se produktspesifikasjonene for å se om den er designet med spesielle isolasjonsegenskaper som kan forbedre din vintersurfing ytterligere.
- Søm: Neoprenmaterialer sys vanligvis sammen med enten flatlock, limte sømmer eller limte blindsømme (GBS). GBS (Glued Blind Stitching) er den foretrukne løsningen når du trenger en varm våtdrakt til surfing. Disse sømmene er kjent for å være både fleksible og vanntette.
- Forsegling: Noen vintervåtdrakter har teipede eller forseglede sømmer for økt vannmotstand og holdbarhet.
- Glidelås: Brystglidelåser er gode på vintervåtdrakter fordi de har en tendens til å slippe inn minimalt med vann, og fordi brystglidelåser gir god fleksibilitet. Våtdrakter med ryggglidelås er lettere å komme inn og ut av, men til gjengjeld kommer det gjerne mer vann inn og ut av denne typen glidelås.
- Våtdrakt hette: Du vil ha behov for en hette på våtdrakten når det blir kaldt, så vurder om en våtdrakt med hette er ideell for deg. Med en våtdrakt med hette minimerer du sannsynligheten for at kaldt vann skyller nedover ryggen gjennom halsåpningen. På den annen side kan det være lurt å kunne ta av hetten - i så fall er det en frittstående neoprenhette du trenger.
- Våtdrakt hansker: Våtdrakthansker holder hendene dine varme og beskyttet når du surfer. Til syvende og sist er det lettere å håndtere utstyret med varme hender enn med frosne hender. Finn et par hansker som sitter godt og har en tykkelse som passer dine behov. Når det gjelder form, er hovedregelen at hansker med fem fingre gir bedre fingerferdighet, men mindre isolasjon og varme enn votter. Hansker med 3 fingre er ofte en god mellomting som kombinerer fleksibilitet med gode isolasjonsegenskaper.
- Våtdrakt sko: Når du padler, surfer osv. om vinteren, er det ingen tvil om at du kommer til å fryse om føttene. Da er neoprensko uunnværlige! Gå for et par neoprenstøvler som har en gummisåle med godt grep og som gir optimal varme for de temperaturene du skal surfe i.
- Våtdrakt vest: Når høsten nærmer seg, er det fint å kunne gjøre en myk overgang fra sommer- til vintervåtdrakt. En termisk neoprenvest kan brukes under sommervåtdrakten for å legge til et ekstra lag med isolasjon. På denne måten kan du oppnå en varme som tilsvarer en 4/3 mm våtdrakt i temperaturer fra 10-14 °C.
Ta en titt på vår omfattende veiledning for våtdrakt for å få mer inngående kunnskap om hvordan du velger riktig våtdrakt.
Isbading og vinterbading
Vinterbading og isbading er en annen fantastisk måte å nyte vannet på om vinteren. Bare senk deg ned i det kalde vannet og rist av deg alle bekymringer! Vinterbading er kjent for å ha en rekke helsefordeler for kropp og sjel - og det beste er at du ikke trenger å investere en formue i dyrt utstyr for å komme i gang. Et enkelt håndkle er alt du behøver hvis du skjærer inn til det mest basale!
Isbading utstyr fokuserer på å forbedre komforten og sikkerheten. Vurder om noe av følgende utstyr er relevant for å forbedre opplevelsen når du isbader:
- Badesko: Velg et par med en gummisåle som griper godt tak i overflaten på badebryggen og stigen. De beskytter også føttene dine mot steiner. Neoprenstøvler øker komforten og reduserer risikoen for skader - en vinn-vinn-situasjon for vinterbadere!
- Bade poncho: En vinterbade poncho, også kjent som en håndkle poncho, er godt å ha hele året. Når du kommer opp av vannet, beskytter en poncho med hette mot vinden samtidig som den absorberer fuktigheten på huden og reduserer vindavkjølingen ytterligere. Du kan til og med ta av deg det våte badetøyet under ponchoen og bruke den som omkledningsponcho!
- Våtdrakt hansker : Våtdrakthansker beskytter hendene dine mot kulde, og de hjelper deg med å få et godt grep om stigen når du skal i og opp av vannet. Derfor er de veldig gode å bruke til vinterbading.
- Badehetter: Hvis du vil forhindre tap av varme, eller hvis du ønsker å beskytte ørene mens du dypper deg ned i det kalde vannet, kan en neoprenhette vise seg å være et verdifullt utstyr.
- Dry bags: Drybags er en annen helårsgjenstand som kommer til nytte når du skal vinterbade. Samle det våte håndkleet og svømmetøyet i en drybag, så slipper du å bekymre deg for å gjøre bilseter eller busseter våte. I kategorien for surfebager finner du mange forskjellige tørrposer å velge mellom.
- Annet tilbehør: Hvis du er typen som setter deg rett inn i bilen etter en dukkert, kan det være lurt å få tak i et vanntett setetrekk - og det viser seg at vi også har andre ting blant surfetilbehøret vårt som passer perfekt for vinterbadere. Lyst på en varm kopp kaffe eller te etter det kalde badet? Vi anbefaler krus: Ta alltid med et krus når du hopper i vannet om vinteren!
Isbading fordeler - Er isbading sunt?
Det er mange gode grunner til at vinterbading blir stadig mer populært. Folk nevner ofte de mange mulige helsefordelene som er forbundet med isbading. Styrket immunforsvar, bedre mental helse og økt blodsirkulasjon er bare noen av dem.
Risikoen ved vinterbading er også noe du må tenke på før du kaster deg ut i det. Snakk med legen din før du vinterbader hvis du har hjerteproblemer eller luftveisproblemer. Hvis du er nybegynner innen vintersvømming, bør du bli med i en gruppe eller en vinterbade klubb for å lære deg de beste fremgangsmåtene før du kaster deg ut i det kalde vannet!
Sørg for å være godt forberedt ved å følge rådene vi nettopp har gitt - så er du klar!