Skøyter for nybegynnere og viderekomne: Tips om kjøp
Valget av skøyter vil definere din opplevelse på isen. Faktorer som skøytedisiplin, passform og ankelstøtte er viktige, enten du er nybegynner og skal kjøpe dine første skøyter, eller om du er viderekommen og leter etter de rette skøytene for å forbedre ferdighetene dine.
Med denne guiden hjelper vi deg med å ta en informert beslutning. Her er noen av de viktigste tingene du bør tenke på før vi går i gang:
- Typer skøyter: Bør du gå for fritidsskøyter, kunstløpskøyter eller hockeyskøyter?
- Passform: Tettsittende nok for kontroll, men samtidig komfortabel nok for lange økter.
- Komfort vs. ytelse: Prioriterer du komfort eller sikter du mot topp ytelse?
- Bladene: Flate blad med tåspisser for stabilitet, eller buede blad for fart og smidighet?
- Sliping av skøytebladene: Nye skøyter krever en god første sliping.
Typer skøyter
Her er en oversikt over de ulike typene skøyter som finnes. Ved å finne ut hvilken type skøyter som passer til dine interesser og ditt ferdighetsnivå, kan du snevre inn valgmulighetene og forenkle valgprosessen.
Hver type skøyter har et unikt balansepunkt og føles merkbart forskjellig på isen. For å finne ut hva som passer dine behov best, kan du lese om de ulike skøytetypene nedenfor eller, enda bedre, prøve ulike par med leieskøyter. Ved å teste dem kan du finne ut hvilken stil som føles mest naturlig og behagelig for deg.
Fritidsskøyter
Fritidsskøyter er et godt alternativ for nybegynnere og sporadiske skøyteløpere. De gir en velbalansert blanding av komfort, støtte og ytelse, og de blir ofte sett på som en mellomting mellom kunstløpskøyter og hockey-skøyter.
Hvis du bestemmer deg for å spesialisere deg og utvikle deg i en av disiplinene, vil du etter hvert trenge et par som er designet spesielt for den valgte disiplinen.
- Komfortabelt, isolert fôr som holder føttene varme og tørre.
- Brukervennlige snørings- og spennesystemer.
- Egnet for uformell skøyting og grunnleggende manøvrer.
- Støtte og stabilitet for anklene.
- Lett buede blader for enkle svinger (noen fritidsskøyter har imidlertid flate, stabile kunstløpskøyter med tåplukk).
Med myke, komfortable støvler og ankelstøtte har fritidsskøyter mye til felles med fitness rulleskøyter. Hvis du allerede er kjent med fitness rulleskøyter, vil du sannsynligvis elske et par gode fritidsskøyter.
Kunstløpskøyter
Kunstløpskøyter er et godt valg for voksne som er interessert i kunstløp eller som setter pris på stabilitet på isen. Med sine flate, stabile blader og ikoniske tåspisser anbefales de noen ganger som nybegynnerskøyter for absolutte nybegynnere. De er definitivt den rette skøyten å lære det grunnleggende på hvis det endelige målet ditt er å satse på kunstløpskøyter.
- Flate blader med tåplukker for bedre kontroll og stabilitet.
- Mykere støvler gir fleksibilitet for ankelbevegelser, men gir mindre ankelstøtte.
- Egnet for å lære hopp, spinn og andre kunstløpsteknikker.
På grunn av den minimale ankelstøtten i kunstløpskøyter føler mange nybegynnere seg tryggere på fritidsskøyter. Mens noen nybegynnere synes tåplukkere er utfordrende, da de kan komme i veien, setter andre pris på dem for det ekstra grepet de gir under de første skrittene på isen.
Hockey-skøyter
Hockeyskøyter er designet for fart og smidighet, noe som gjør dem egnet for voksne som er interessert i å spille ishockey eller de som foretrekker en mer dynamisk skøyteopplevelse, der fart og smidighet er viktige fokuspunkter.
- Buede blader for raske manøvrer og akselerasjon.
- Harde, støttende støvler for beskyttelse og ankelstøtte.
- Ideelle for rask skøyting og hockey-spesifikke bevegelser.
For nybegynnere kan hockeyskøyter være et utmerket valg. Inngangsnivå hockeyskøyter er ofte rimeligere og designet spesielt med tanke på nybegynnere. De har vanligvis en komfortabel innside og et mer fleksibelt støvelskall, noe som gjør dem enklere å bruke mens du fremdeles holder på å lære det grunnleggende.
Størrelse på skøyter
Riktig størrelse er avgjørende for komfort og ytelse. Når du handler på nettet, kan du bruke disse tipsene for å finne riktig passform:
- Mål føttene dine: Plasser foten mot en vegg og mål avstanden fra veggen til tuppen av stortåen.
- Bruk Størrelsesguide: Se i Størrelsesguiden for hvert produkt for å finne riktig skøytestørrelse til din fotlengde.
- Ta hensyntil bredden: Noen merker tilbyr forskjellige breddealternativer, så ta hensyn til dette for å få en bedre passform.
For noen ytelsesorienterte skøyter kan nybegynnere anbefales å velge en størrelse større enn den anbefalte størrelsen i tabellen. Dette gir bedre komfort, noe som ofte er viktigere enn ytelse når man skal lære seg det grunnleggende på skøyter. Les produktbeskrivelsen og størrelsesguiden for det aktuelle paret skøyter for å se all relevant informasjon om størrelse.
Innkjøring av nye skøyter
Innkjøringsperioden for nye skøyter varierer mye, men det er noen generelle ting du kan gjøre hvis du vil minimere risikoen for blemmer under innkjøringen.
- Korte økter: Ta kortere skøyteøkter og ta pauser for å løsne skøytene og hvile føttene.
- Snøring: Snør skøytene riktig, kanskje litt løsere enn normalt.
- Grunnleggende bevegelser: Fokuser på grunnleggende bevegelser i stedet for å forsøke komplekse manøvrer eller spille intense hockeykamper.
- Bruk dem hjemme: De dagene du ikke er på isen, kan du fortsette tilvenningsprosessen ved å bruke skøytene hjemme. Med harde skøytebeskyttere kan du trygt gå rundt og venne føttene til skøytene.
Alle disse tipsene er utformet for å sikre en gradvis tilvenningsprosess. Faktisk kan rådene våre oppsummeres i én enkel regel: Ikke stress innkjøringsprosessen. Nye skøyter trenger tid til å forme seg etter føttene dine, og det vil ta tid for deg å tilpasse deg følelsen av dem også. Tålmodighet er nøkkelen til å oppnå best mulig passform og komfort.
Varmeformbare skøyter og skøytestøvler
Nye skøyter kommer med en generell anatomisk form som kanskje ikke passer perfekt til føttene dine. Men hvis du er seriøs med å utvikle deg innen kunstløpskøyter eller ishockey, kan en varmestøpt støvel gi en mer personlig passform, noe som forbedrer både komfort og ytelse.
Det anbefales på det sterkeste å få skøytene støpt av en profesjonell. Hvis du prøver å bake skøytene dine hjemme, kan du risikere å skade dem, da varmen kan svekke limfuger og sømmer, noe som går ut over skøytenes holdbarhet og ytelse.
Varmestøpbare skøyter finnes vanligvis i den høyere prisklassen, og du bør aldri prøve å varmestøpe dem med mindre spesifikasjonene tydelig angir at støvlene er designet for varmestøping.
Bladene på skøytene
Bladene på skøytene dine spiller en avgjørende rolle for skøytenes glideegenskaper. Bladene er laget av ulike metaller, ofte med et visst karboninnhold, og materialene og utformingen varierer avhengig av kvalitet og bruksområde. Uansett om skøytene leveres ferdigslipte eller ikke, er de fleste nye skøyteblader relativt sløve når de kommer ut av esken.
Den første slipingen av et nytt blad er spesielt viktig, ettersom det er den som setter bladets hollow - et spor langs overflaten som gjør at bladet griper tak i isen. Dette grepet gir den kontrollen som er viktig for alle skøyteløpere, uansett ferdighetsnivå.
For å sikre best mulig resultat anbefales det å få nyervervede skøyter slipt av en profesjonell. Hos SkatePro tilbyr vi profesjonell sliping for å spare deg for bryderiet og sikre at skøytene dine er klare for optimal ytelse rett ut av esken. Riktig sliping gjør skøytene dine betydelig enklere å bruke.
For vedlikehold mellom øktene finnes det håndholdte skøyteslipere. Selv om de ikke gir samme presisjon som profesjonell sliping, er de en praktisk måte å holde skøytebladene dine skarpe og velfungerende på.
Typer av skøyteblader
Skøyteblader deles vanligvis inn i to kategorier: kunstløpskøyter og hockey skøyter. Hver type er designet for de unike kravene til sin respektive sport.
Skøyteblad for hockey: Hockeyskøyter er buede, med en mindre kontaktflate på isen. Denne designen forbedrer smidighet, manøvrerbarhet og hastighet - viktige egenskaper for de skarpe svingene og raske akselerasjonene som er en viktig del av hockey.
Kunstløpskøyter: Kunstløpskøyter er flatere, noe som gir større stabilitet for de grasiøse manøvrene i kunstløp. Tåspissen er en fremtredende egenskap, og gir et friksjonspunkt som hjelper til med kraftige hopp og generering av rotasjonsmomentum. Den er også nyttig for intrikat fotarbeid og gir mulighet for mer kontrollerte, plutselige stopp.
Hold deg beskyttet!
Ikke la frykten for å falle holde deg tilbake, eller enda verre, skader som lett kunne ha vært unngått. Beskyttelsesutstyr kan gi deg økt selvtillit og hjelpe deg med å utvikle deg raskere. Hvis du er opptatt av stil, bør du velge utstyr som kan bæres diskret under klærne.
Har du allerede beskyttelsesutstyr for inlineskøyter? Gode nyheter - det fungerer like bra på isen. Hvis ikke, har vi et bredt utvalg av utstyr, inkludert hjelmer, knebeskyttere, håndleddsbeskyttere og støtshorts som beskytter halebenet og hoftene dine. Hold deg trygg og nyt reisen!