Kjøp av Skimboard
Skimboarding (surfin langs vannkanten på ett flatt brett) er stadig mer populære. Men ikke la det enkle utseende lure deg - det er mange variabler å tenke på før du kjøper skimboardet ditt.
1. Type av brett - skumgummi vs. tre
Det er to hovedtyper skimbrett basert på materialet som brukes til konstruksjonen deres - skumgummi eller tre. Skumgummibrett kan enten komme i en sandwich-konstruksjon hvor skumkjernen er plassert mellom lag av glassfiber og epoxy. 'Sandwichbrettene' er høykvalitets produkter som er mer skjøre, med middels oppdrift, og passer for større bølger. 100% skumgummi brett er mer lekne, har høy oppdrift, og er egnet godt for nybegynnere og barn. Denne typen er derimot mer typisk for bodyboards, så hvis du er ute etter noe morro med barna dine, sjekk ut våres bodyboard kategori.
Det finnes også andre variasjoner, for eksempel karbonbrett, men de er mer profesjonelle og i et betydelig høyere prisklasse.
Skimboarding deler seg i to kategorier: flatland / innlandet (i grunt, sandete vann som bekker, innsjøer, pytter, elver og lavt tidevann langs stranden) og bølge skimming (ved kysten bryter seg inn i dypere farvann med innkommende bølger). Basert på disse to kategoriene og ditt ferdighetsnivå, kan du velge om du skal kjøpe en skumkjerne eller et trebrett.
- Skumkjerner er generelt foretrukket av bølgeskimmere fordi de er lettere, tykkere og mer fleksible, noe som gjør at de kan flyte lettere på toppen av bølgene; deres fleksibilitet og oppdrift er egnet for bølgete forhold. Skumplater brukes generelt av mellomliggende og avanserte ryttere eller de som er mer interessert i å lage triks med bølgene.
- Tre brett er mer egnet for flatland (også innlandet) skimming. Fordi de er tyngre (har lav oppdrift), synker skinnplater raskere, derfor er det bedre å bruke dem i grunt vann. Disse brettene er mer egnet for nybegynnere (med hensyn til lavere kostnader og holdbarhet) eller ryttere som ønsker å utføre triks på ramper, skinner etc., der treet er mer motstandsdyktig.
2. Størrelse
Størrelsen på skimboardet ditt bestemmes av flere faktorer, som vekt, høyde, hastighet (hvor fort du kan kjøre for å fange en bølge eller et lysbilde), din erfaring og stil.
Hastighet er en av de avgjørende faktorene. Jo høyere hastighet du kan oppnå, mer oppdrift får du, noe som gjør skimming lettere. Men oppdrift er også avhengig av vekten du legger på brettet. Jo større styret, jo høyere oppdrift får du.
Erfarne skimmere vil normalt foretrekke mindre brett, siden de er mer manøvrerbare og enklere å utføre triks på.
Mindre erfarne skimmere trenger imidlertid et større bord som kan støtte vekten, noe som gjør det lettere å skimme på overflaten, er lettere å balansere (på grunn av økt fotareal) og er generelt raskere.
Husk at de er generelle størrelsesforslag og de kan variere fra en produsent til en annen.
3. Kurvatur (rocker) og halen på brettet
Flatland skimboards er hovedsakelig twintip, eller symmetrisk, hvor nesen og halen har samme form. Dette gjør at du kan komme ut av et triks i begge retninger. De vanligste twintip-formene er Streamline og Proto. Streamline-formen har mer manøvrerbarhet, mens Proto-formen gir mer stabilitet.
Flatland skimbrettene minner mer om skateboarding, siden de ofte brukes til triks og har en konstruksjon av tre som er holdbar no som gjør at du kan komme på rails og hindringer. Disse brettene er perfekte for deg, som ønsker å overføre skateboard-ferdighetene til vannet.
Plater med forskjellige tupp og tå er typiske for bølge skimm. Disse brettene er retningsbestemt og minner mer om surfing.
Rockeren er krumningen av nesen (tuppen) av brettet. En brattere rocker (mer bøyd nese) gjør det lettere å skimme bølget vann, men kan sakte deg ned. En flatere nese, med grunnere rocker, er bedre for rolige farvann hvor du kan få mer fart.
På den andre enden av brettet har du halen. Halen har flere variasjoner, men den vanligste er pintail, square tail, avrundet og W-tail (svalehale). Pintails gir en god balanse i vannet, mens square (og også W-tail variasjoner) øker styrken av brettet, noe som gjør det bedre for triks.
Klar?
Så nå vet du hva du skal gjøre for å få skimboardet best egnet for dine behov:
- Bestem deg for typen og materialet
- finn riktig størrelse
Og husk å ha det morsomt i vannet!