Kjøp av wakeboard
Klar til wakeboard? Her er en rask og enkel guide til hva du trenger å huske på før du kjøper utstyret ditt.
1. Type wakeboarding og mengde flex
Først og fremst bør du tenke på hva slags wakeboarding du skal utøve. Det finnes to typer wakeboarding: Kabelpark og båt. Kabel park wakeboarding sier seg selv - du er trukket av en kabel (ligner t-krokken i skibakken). Disse brettene har mer fleksible baser og flyttbare (eller ingen) finner. Båt wakeboarding betyr at du er trukket bak en båt, og wakeboard-designet på denne typen er stivere (mindre fleksibel), har funksjoner på bunnen for å hjelpe deg med å lettere komme inn i bølgene, og kommer med en rekke finner.
Du kan også få et hybridbrett som kombinerer funksjonene for både kabel og båt wakeboarding - med middels flex (mykere på spissen og halen og stivere mellom bindingene), enkel base design og flyttbare finner.
2. Lengde
Sannsynligvis den viktigste funksjonen å vurdere er lengden på wakeboardet ditt. Lengden er bestemt av din egen vekt, og hvis flere ryttere skal bruke brettet, er det bedre å tilpasse brettet til den tyngste rytteren. Under er et tabell med foreslått wakeboard lengde diagram, avhengig av vekten, og også et kort notat om størrelsen opp / ned.
Husk at dette er en generell guide, slik at størrelsesanbefalinger kan variere fra produkt til produkt.
Så bør du gå for et litt kortere eller et litt lengre brett?
Å få et lengre brett, er en økende trend, blant mange ryttere (både nybegynnere og avanserte), og særlig blant kabelkjørere. Å gå opp en størrelse gjør det enklere å ri brettet, noe som gir deg et bedre løft fra bølgen. Større brett gir også en mykere landing, mer fart og mer kontroll når du prøver triks for første gang (på grunn av større arealflate som berører vannet). De flexer seg bedre, har større balansepunkter når man presser, og gir mer strøm til air-tricks.
Mindre brett er lettere å manøvrere, men langsommere og vanskeligere å presse gjennom vannet (siden mindre brettoverflate er i kontakt med vannet). Landingene på mindre brett er også vanskeligere og har større sjanse til å grave i nesen av brettet i vannet.
3. Rocker
Rocker er bare kurve profilen til brettet. Det er to hovedtyper: Kontinuerlig og 3-trinns rocker. Imidlertid er det for tiden en voksende trend med cambered (som skis og snowboards kurveprofiler) og hybrid (en blanding av kontinuerlige og 3-trinns rocker) rockerbrett.
- Kontinuerlig rocker gir en jevn, væsket buet form. Plater med kontinuerlig rocker gir jevnere, raskere ri, mykere landinger og lett utskjæring. Denne formen brukes ofte til kabelpark surfing.
- 3-trinns rockerprofil har tre særegne plan på bunnen av brettet. Dette gjør brettet høyere når man møter waken. Men dette rocket gjør også brettet litt langsommere da det pløyer gjennom vannet i stedet for å glide. Slike rocker er mer egnet for mellomliggende og avanserte ryttere. Denne formen er ofte valgt for å ri bak en båt.
- Camber rocker er relativt ny form design. Det fordeler rytternes vekt mer likt, som automatisk tar bort noe av trykket fra ryggen din, siden det stimulerer en mer naturlig holdning. Hvis du har kjørt en kontinuerlig eller 3-trinns rocker så langt, kan det ta litt tid å bli vant til en camber.
- Hybrid rockers er en blanding av de to første typene: en jevnere, kurve i midten og mer kutt ut spiss og hale. Denne formen kan komme til nytte både i parken eller bak båten.
4. Base formen
Bortsett fra det flotte designet, kommer basen av wakeboardet med forskjellige former som påvirker turen på brettet. Det er tre hovedbaserte former - ugjennomtrengelige, med kanaler, og med V-formet ryggrad. I tillegg kan du ha konkaver som er spesiellt buet, noe som skaper løft og fungerer som sug regulerende akseleratorer.
- Featureless base har ingen innstøpte finner eller kanaler; turen er derfor påvirket av den overordnede formen, rockeren og finnene.
- Kanaler på brettet ditt fungerer så lenge ekstruderte finner som bryter overflatespenningen ved landing; de bidrar også til å styre vannstrømmen.
- V-formede ryggradene, på samme måte som kanalene, myker opp landingene og gjør det lettere å rulle fra en kant av brettet til en annen (ofte lagt til 3-trinns rockerbrett).
5. Finner
Det er to hovedtyper av finner: støpte (permanent) og flyttbare. De fleste av nybegynnerbrettene har begge. Du kan også ri finneløs(fjern dine finner), for eksempel i en kabelpark for å få mest mulig ut av hindringene og unngå å fange en finne på en av dem, mens du slider.
Finner kan først og fremst være lange og korte, hvor lengre finnene er jo mer stabil og forutsigbar tur (egnet for nybegynnere), og kortere gir mer frihet i bevegelse og en løsere følelse på vannet (mellomliggende og avanserte ryttere).
6. Kanter
Til slutt, når du ser på kantene, bør du vurdere stilen på ridning du har eller vil ha.
Skarpe kanter er egnet for mer aggressiv ridning, hvor dypere kutt blir gjort i vannet og hastigheten er høyere. Runde kanter, tvert imot, er for mer tilbakestående ryttere som vil ha bedre glid på overflaten og fokusere på overflatetriks.
Varierte kanter blander ytelsen og følelsen av både skarpe og runde kanter. Dette er mulig ved økt skarphet ved spissen og halen (for mer grep og kutte kraft) og runderkanter nær midten av brettet (for mer smørfylt følelse).
For å oppsummere, før du skaffer ditt wakeboard, trenger du å tenke på:
- Typen ridning og mengde flex
- Lengde
- Rockeren
- Basen formen
- Finnene
- Og kantene
Og husk - sørg alltid for å ha det gøy i vannet!